هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی یا AI (Artificial Intelligence) به زمینهای از علوم کامپیوتر گفته میشود که به توسعه سیستمهای کامپیوتری قدرتمندی که توانایی انجام وظایفی انسانی را دارند، میپردازد. جالب است بدانید این سیستمها در مجموعه گستردهای از فعالیتهای انسانی، مانند یادگیری، تفکر، تصمیمگیری و پردازش داده سهیم میشوند. تاکنون از این تکنولوژی برای بهبود کارایی و اتوماسیون در بسیاری از صنایع، از پزشکی گرفته تا انرژی و غیره استفاده میشود و در این زمینهها توانسته است در مسائل پیچیده و تحت شرایط مختلف به مردم کمک کند و عمل آنها را تسریع بخشد. در ادامه همراه تک شات باشید زیرا قصد داریم تا چیستی هوش مصنوعی و اینکه چه کاربردی دارد را از ابعاد مختلف بررسی کنیم.
منظور از هوش مصنوعی چیست؟
تکنولوژی پیشرفته Artificial Intelligence یا هوش مصنوعی به توانایی سیستمهای کامپیوتری اشاره دارد که میتوانند وظایفی را که در ظاهر نیاز به هوش و تفکر انسانی دارند به سادگی انجام دهند. این سیستمهای هوش مصنوعی با استفاده از الگوریتمها، مدلهای ریاضی و دادههای ورودی، تصمیمگیریها و پردازشهای پیچیده را انجام میدهند.
به تعبیری میتوان گفت هوش مصنوعی در واقع تکنولوژی است که به شکلی قابلیت تفکر دارد. البته باید گفت این قابلیت تفکر با چیزی که به عنوان تفکر انسانی شناخته میشود تا حد زیادی تفاوت دارد و باید برای آن حد و مرز قائل شد.
شاید فکر کنید هنوز هوش مصنوعی در زندگی ما اثری نگذاشته است و به طور کامل هنوز وجود خارجی ندارد اما باز هم بسیاری از کارهایی که روزانه انجام می دهیم، مانند جستجوی اینترنت یا گشت و گذار در صفحات شبکه های اجتماعی و غیره، همه از هوش مصنوعی اثر میپذیردند و در واقع درست در این مواقع داریم از آن استفاده می کنیم.
متاسفانه این استفاده نامحسوس شده و به آن عادت کرده ایم به همین خاطر در آن لحظه حس نمی کنیم که از هوش مصنوعی استفاده می کنیم. دلیل اصلی آن این است که نمی دانیم هوش مصنوعی واقعا چیست و چه کارهایی انجام می دهد. از آنجایی که آینده ازآن هوش مصنوعی خواهد بود بهتر است به جای نگران بودن در مورد هوش مصنوعی یاد بگیریم که چه کارهایی را می توانیم با آن انجام دهیم و اطلاعاتمان را در این زمینه بیشتر کنیم. پس بیایید از ابتدا ببینیم هوش مصنوعی چیست.
اهداف هوش مصنوعی
کارکرد هوش مصنوعی بر آن است که برخی کار هایی که توسط هوش انسان انجام میشود، یک ماشین بتواند آن را به راحتی اجرا کند و وظایفی که به آن واگذار میشود را به درستی اجرا کند. به صورت کلی هدف هوش مصنوعی بر سه پایه یادگیری، استدلال و درک استوار است. اینطور میتوان بیان کرد که هوش مصنوعی (AI) شاخه گسترده ای از علوم رایانه را در بر میگیرد که مربوط به ساخت ماشین های هوشمند با توانایی انجام وظایفی است که معمولا بخش گستردهای از آن به هوش انسان نیاز دارند. از هوش مصنوعی نیز به عنوان یک علم میان رشته ای با چندین رویکرد میتوان یاد کرد، اما پیشرفت در یادگیری ماشین و یادگیری عمیق باعث ایجاد تغییر الگوی تقریبا در هر بخش از صنعت فناوری می شود.
بررسی تاریخچه هوش مصنوعی
جالب است بدانید تاریخچه هوش مصنوعی به سال های جنگ جهانی دوم بازمی گردد. زمانی که نیروهای آلمانی برای رمز نگاری و ارسال امن پیام ها از ماشین enigma استفاده می کردند و دانشمند انگلیسی، به نام آلن تورینگ در تلاش بود تا این کد ها را شکست دهد. تورینگ به همراه تیمش ماشین bombe را ساختند که enigma را رمز گشایی میکرد و هر دو ماشین enigma و bombe پایه های یادگیری ماشینی (machine learning) هستند که یکی از شاخه های هوش مصنوعی یا همان Artificial intelligence را تشکیل میدهد. تورینگ ماشینی را هوشمند می دانست که بدون اینکه به انسان حس صحبت با ماشین را بدهد، با او ارتباط برقرار کند و این مسئله پایه علم هوش مصنوعی است یعنی ساخت ماشینی که همانند انسان فکر، تصمیم گیری و عمل کند.
با مرور زمان همچنین با پیشرفت فناوری و سایر سخت افزارهای مورد نیاز برای توسعه هوش مصنوعی، ابزار هوشمند و سرویس های هوشمندی به بازار عرضه شدند که از هوش مصنوعی در بسیاری از فرآیندهای ساخت در آن استفاده می کردند. بسیاری از سرویس های معروف مانند موتورهای جستجو، ماهواره ها و غیره از هوش مصنوعی استفاده میکنند. با معرفی گوشی های هوشمند و پس از آن گجت های پوشیدنی هوشمند مانند ساعت یا هدفون، هوش مصنوعی گام موثری را برای ورود به زندگی انسان ها برداشت. پس از ساخت ماشینی که در بحبوحه جنگ جهانی کدهای مخفی را تشخیص میداد از آن زمان به بعد هوش مصنوعی برای انسان ها جلوه ملموس و کاربردی تری پیدا کرد و به مرور انسان ها در سراسر جهان بیشتر با واژه هوش مصنوعی و کاربردهای آن آشنا شدند.
معرفی شاخه های اصلی هوش مصنوعی
همانطور که گفته شد؛ هوش مصنوع به عنوان یک علم بسیار گسترده و پیچیده شناخته میشود که از شاخه های متعددی مانند سیستم خبره (Experts Systems)، رباتیک (Robotics)، یادگیری ماشین (Machine Learning)، شبکه عصبی (Neural Network)، منطق فازی (Fuzzy Logic) و پردازش زبان طبیعی (Natural Language Processing) تشکیل شده است.
کاربردهای هوش مصنوعی در کسب و کار مختلف
از هوش مصنوعی به منظور تسریع عملکرد و بهبود کارایی می توان در کسب و کارهای مختلف استفاده کرد و در هر کسب و کاری سود و منفعت های بسیاری را به دست آورد. در ادامه مطلب به معرفی چند کاربرد اساسی هوش مصنوعی در حوزههای مختلف اشاره خواهیم کرد.
کاربرد هوش مصنوعی در بخش سلامت
یکی از مهم ترین کاربردها در حوزه سلامت توانایی بهبود نتایج بیماران در عین حال کاهش هزینه درمان است. شرکت های فعال در حوزه سلامت می خواهند با استفاده از یادگیری ماشین، روند تشخیص و درمان را بهتر و سریعتر انجام دهند. یکی از شناخته شده ترین فناوری ها در این زمینه سیستم IBM Watson است. این سیستم علاوه بر اینکه زبان طبیعی را درک می کند و قادر به پاسخگویی سوالات پرسیده شده است؛ تمام اطلاعات مرتبط به بیمار را از منابع موجود استخراج می کند تا به ایجاد یک فرضیه برسد سپس بعد از اطمینان آن را ارائه کند. سایر برنامه هایی که هوش مصنوعی دارند مانند چت بات ها، می توانند به بیماران برای برنامه ریزی قرار ملاقات، پاسخ به پرسش ها، صدور صورت حساب کمک کنند و یا به صورت یک دستیار سلامت مجازی تبدیل شده و به فرد بازخوردهای پزشکی ارائه دهد.
بیشتر بخوانید:
- معرفی کدهای دستوری بسته نامحدود ایرانسل
- معرفی کد بسته اینترنت نامحدود همراه اول
- روش های استعلام باقیمانده شارژ ایرانسل، همراه اول و رایتل
کاربرد هوش مصنوعی در حوزه آموزش و پرورش
هوش مصنوعی در حوزه آموزش و پرورش میتواند به نمره دهی به صورت خودکار و درجه بندی دانش آموزان کمک کند و به معلمان زمان بیشتری برای انجام کارهای تحقیقاتی و پژوهشی بدهد. همچنین هوش مصنوعی میتواند دانش آموزان را ارزیابی کند و با نیازهای آنها به صورت سازگارتر عمل کند و با هر فرد متناسب با سرعت او کار کند. به علاوه سیستم های مربی هوش مصنوعی می توانند پشتیبانی بیشتری به دانش آموزان ارائه دهند و مطمئن شوند که روند آموزش آن ها در مسیر درستی قرار دارد. Artificial intelligence میتواند نحوه یادگیری و مکان یادگیری دانش آموزان را تغییر داده و حتی برخی از معلمان دلخواه را عوض کند.
کاربرد هوش مصنوعی در حوزه کسب و کار
علاوه بر موارد گفته شده برای کارها و فرآیندهای بسیار تکراری و غیرمهم که در هر کسب و کار توسط انسان ها انجام می شود، می توان از فرآیندهای اتوماسیون رباتیک استفاده کرد. الگوریتم های یادگیری ماشین می توانند با analytics و CRM ادغام شده و با کشف اطلاعات لازم از سوی کارفرما، به بهترین شکل به مشتریان خدمت کنند. از چت بات ها نیز می توان برای ارائه خدمات فوری به مشتریان در وب سایت نیز استفاده کرد که اینا هم نوعی استفاده از هوش مصنوعی محسوب میشوند.
کاربرد استفاده از هوش مصنوعی در حوزه اقتصاد
سیستم های هوش مصنوعی در برنامه های مالی شخصی، مانند Mint یا Turbo Tax، می توانند اطلاعات مالی شخصی هر فرد را جمع آوری کرده و به آن ها مشاوره مالی دهند. البته از برنامه های دیگر مانند IBM Watson نیز حتی در روند خرید خانه می توان استفاده کرد. جالب است بدانید امروزه نرم افزارهای کاربردی به وجود آمدند که در وال استریت بخش عظیمی از معاملات را انجام می دهند.
استفاده از هوش مصنوعی در حوزه تولید
در حوزه تولید ربات ها به صورت بسیار کارآمد می توانند کار را به درستی به گردش دربیاورند. رباتهای صنعتی می توانند هر یک از وظایف محول شده را به طور درست و کامل انجام دهند و جدا از کارکنان انسانی فعالیت کنند و به انجام کارهای صنعتی سرعت بخشند.
کاربرد هوش مصنوعی در حوزه قانون و قضا
معمولا در کارهایی که با پرونده های قضایی سرکار داریم؛ روند کشف اسناد و مدارک غالبا برای انسان ها بسیار سخت است. با استفاده از اتوماسیون و هوش مصنوعی می توان به این فرآیند کمک کرده تا افراد کارآمدتر از زمان خود استفاده کنند. جالب است بدانید که استارتاپ ها در حال ساخت دستیارهای رایانه ای هستند که میتوانند پرسش و پاسخ ها را فیلتر کند و با بررسی و طبقه بندی یک بانک اطلاعاتی ، سوالات برنامه ریزی شده در زمینه هستی شناسی را پاسخ دهند.
کاربرد هوش مصنوعی در برقراری امنیت
جالب است بدانید که از هوش مصنوعی و تکنولوژی پردازش تصویر در برقراری امنیت، ردیابی مجرمان، پیدا کردن هویت خلافکاران و موارد امنیتی دیگر نیز استفاده می شود.با استفاده از این سیستم ها میتوان از هوش مصنوعی چهره افراد مختلف، موجودیت اشیاء را تشخیص داد و هنگام مشاهده انجام تخلفات یا عملی مجرمانه آن را شناسایی کرده و به نهاد مربوطه هشدارهای لازم را ارسال کرد.
در این مقاله به معرفی هوش مصنوعی و کاربرد آن و به صورت کلی هر چیزی که لازم است در مورد این فناوری ساخت بشر بدانید صحبت کردیم. به نظر شما آینده هوش مصنوعی به کجا خواهد رسید؟ نظرات خود را با ما در قسمت دیدگاه ها به اشتراک بگذارید.
پرسشهای متداول کاربران
انواع هوش مصنوعی چیست؟
به صورت کلی ۴ نوع هوش مصنوعی داریم که شامل ماشین های انفعالی مثل حریف کامپیوتری در بازی شطرنج، حافظه محدود مثل اتومبیل خودران، تئوری ذهن مثل قابلیت درک احساسات انسانی و خود آگاهی به معنی توانایی خودکار بهبود عملکرد خود میشود.
فناوری های استفاده شده در هوش مصنوعی چیست؟
به صورت کلی دو نوع فناوری؛ یادگیری ماشین به معنی قابلیت آموزش به یک ماشین و یادگیری عمیق به معنی شبیهسازی کردن شبکههای عصبی مغز انسان در هوش مصنوعی استفاده شه است.
هوش مصنوعی چه کمکی به کسب و کارها میکند؟
هوش مصنوعی در مواردی مانند؛ آموزش و پرورش کمک به خودکار شدن نمره دهی و درجه بندی دانش آموزان، برقراری امنیت با کمک پردازش تصویر میتواند به ردیابی مجرمان و پیدا کردن هویت خلافکاران کمک کند، تفسیر دادهها و استخراج اطلاعات مورد نیاز از داده های ساختار یافته و بدون ساختار و سلامت کمک به روند تشخیص و درمان نقش مهمی را ایفا میکند.