بازی

بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال او ام پی فینکس

یکی از قدیمی‌ترین قالب‌های داستانگویی بلند، قالب سه‌گانه است. قالبی که در آن نویسنده، فیلمساز یا بازی‌ساز یک داستان بلند را در سه بخش مختلف روایت می‌کند. معمولا بخاطر طولانی بودن داستان یا بزرگ بودن جهان اثر، خالق آن تصمیم می‌گیرد آن را در چندین بخش روایت کند. از سوی دیگر ممکن است خالق آن دنیا، پس از موفقیت اثر اول، متوجه پتانسیل آن شود و آن را تبدیل به یک سه‌گانه کند. در این مقاله قصد داریم بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی را برایتان معرفی کنیم. با تک‌شات همراه باشید.

قالب داستانگویی و جهان‌سازی سه‌گانه بخاطر اندازه مناسبی که دارد بین طرفداران و همینطور خالقین آثار محبوبیت خاصی دارد. از سوی دیگر، بر اساس روانشناسی بازاریابی، مخاطب با عدد سه میانه بهتری دارد و بیشتر ترغیب می‌شود تا سراغ چنین آثاری برود تا محتوای کمتر یا بیشتر. لازم به ذکر است که در این مقاله بعضی از سه‌گانه‌ها مربوط به فرنچایزهای بزرگی هستند که نسخه‌های بیشتری دارند. این سه‌گانه‌ها معمولا توسط خود سازنده یا طرفداران دسته‌بندی شده است. همچنین باید اشاره کنیم که این لیست ترتیب خاصی ندارد و هدف اصلی صرفا معرفی بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی است.

1 – Prince of Persia

شهزاده پارسی - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: یوبی‌سافت مونترآل
  • میانگین نمره متاکریتیک سه‌گانه: 86.6
  • سال‌های انتشار: 2001، 2002 و 2003
  • ژانر: اکشن، ماجراجویی

مجموعه شهزاده پارسی یکی از قدیمی‌ترین و صدالبته محبوب‌ترین فرنچایزهای یوبی‌سافت است که به مرور زمان به باد فراموشی سپرده شده بود. فرنچایزی که جردن مکنر آن را آغاز کرد و یوبی‌سافت در سال 2002 اولین نسخه از مجموعه ریبوت این سری را، تحت عنوان Sands of Time برای پلتفرم‌های روز منتشر کرد. این بازی توانست با استقبال خوب طرفداران و منتقدین مواجه شود. بازی که بخاطر مبارزات نفس‌گیر، سیستم پارکور جذاب و همینطور داستان فوق‌العاده با پیچ و تاب‌های جذاب، تبدیل به یکی از آثار مهم سال 2002 شد.

این موفقیت کافی بود تا یوبی‌سافت سریعاً چراغ سبز ساخت نسخه دوم این سری را بدهد که در نهایت تبدیل به بازی Warrior Within شد. این بازی طرفداران این مجموعه را دو دسته ساخته بود. تعدادی از طرفداران تغییرات جدید و همینطور تُن بزرگسالانه بازی را دوست داشتند و تعداد دیگری فاصله گرفتن شهزاده از دنیا و فضای نسخه اول را غیرقابل پذیرش دانستند. با این حال، این بازی بین سه نسخه این سری، از نظر مبارزات جایگاه بالاتری دارد.

در نهایت یوبی‌سافت پرونده این سه‌گانه را با انتشار The Two Thrones بست. بازی که از نظر بصری دوباره به ریشه‌ها بازگشته بود و این بار Shadow به بازی اضافه شده بود که هم از نظر داستانی و هم از نظر گیم‌پلی، تغییرات اساسی را در بازی ایجاد کرد. سیستم پارکور بازی نیز در این اثر به اوج رسیده بود و زوایای دوربین سینماتیک اثر، زیبایی بازی را چندین برابر کرده بود. مجموعه Prince of Persia بدون شک یکی از بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی است. در حال حاضر یوبی‌سافت مشغول ریمیک بازی Sands of Time است و امیدواریم موفقیت این اثر باعث شود تا این سه‌گانه به‌صورت کامل بازسازی شود.

2 – Luigi’s Mansion

قصر لویجی

  • استودیوهای سازنده: Nintendo EAD و Next Level Games
  • میانگین نمره متاکریتیک: 83.3
  • سال‌های انتشار: 2001، 2013 و 2019
  • ژانر: اکشن، ماجراجویی

بازی Luigi’s Mansion دومین اثر از دنیای ماریو بود که در آن بازیکنان کنترل شخصیت لویجی را در اختیار داشتند. در این بازی، بازیکنان باید ماریو را در قصر لویجی از دست پادشاه ارواح نجات می‌داد. گیم‌پلی بازی ساده بود و تنوع کم در مراحل باعث شده بود تا این اثر نتواند نظر مثبت منتقدین را جذب کند. اما طرفداران نینتندو در عوض عاشق این بازی بودند و توانست فروش نزدیک به 3.3 میلیون نسخه‌ای را تجربه کند. نینتندو از ترس اینکه مبادا بازیکنان تغییر شخصیت اصلی را دوست نداشته باشند، برای مدت طولانی سراغ ساخت ادامه این اثر نرفتند.

بالاخره در سال 2013 بود که ادامه این بازی تحت عنوان The Dark Moon منتشر شد و برخلاف نسخه اول، یک اثر فوق‌العاده بود. با ایجاد تغییرات گسترده در طراحی مراحل، تنوع دشمن‌ها، اضافه کردن فعالیت‌های فرعی و پیشرفت بصری بازی، Luigi’s Mansion: The Dark Moon توانست به یکی از بهترین بازی‌های نینتندو در آن سال تبدیل شود. بازی همچنان از مکانیزم‌های ساده نسخه قبلی استفاده می‌کرد، اما تنوع چالش‌ها و مراحل بازی باعث شده بود تا این موضوع اصلا به چشم نیاید.

آخرین تیکه پازل این سه گانه در سال 2019 تحت عنوان Luigi’s Mansion 3 برای کنسول نینتندو سوییچ منتشر شد. استودیوی Next Level Games بار دیگر ثابت کرد که به‌خوبی توانایی ساخت آثار با کیفیت در این مجموعه را دارد. در این بازی حالت چندنفره نیز اضافه شده بود که گشتن در قصر نفرین شده لویجی و خلع کردن ارواح را جذاب‌تر از قبل می‌ساخت. سه‌گانه Luigi’s Mansion جز بهترین سه‌گانه‌های کنسول نینتندو است که نباید تجربه آن را از دست بدهید.

3 – Tomb Raider Reboot

سه گانه تامب رایدر

  • استودیوهای سازنده: Edios Montreal و Cyrstal Dynamics
  • میانگین متاکریتیک: 82.3
  • سال‌های انتشار: 2013، 2015 و 2018
  • ژانر: اکشن، ماجراجویی

پس از غیبت نسبتاً طولانی و همینطور افت کیفیت آثار مجموعه تومب رایدر، در سال 2013 با انتشار بازی Tomb Raider این مجموعه ریبوت شد. ریبوتی که جان دوباره‌ای به یکی از مهم‌ترین وبزرگ‌ترین فرنچایزهای دنیای گیم بخشید. در این بازی نقش لارا کرافت جوان و کم‌تجربه را در اختیار داشتیم که همانند بازی‌های قبلی به یک جزیره سفر می‌کند تا یکی از شی‌های باستانی را پیدا کند. در طول این مسیر با گروه Trinity مواجه می‌شود که قصد دارد با این شی دنیا را تصاحب کند. بازی از نظر گیم‌پلی دچار تغییرات بزرگی شده بود و مهم‌ترین آن، سندباکس شدن بازی بود که بازیکنان می‌توانستند برای انجام فعالیت‌های جانبی دوباره به بخش‌های دیگر نقشه بروند.

در نسخه بعدی این سری، Rise of the Tomb Raider لارا کرافت تبدیل به یک کاوش‌گر و ماجراجوی حرفه‌ای شده بود. این بازی با تغییر لوکیشن و رفتن به کوهستان، یکی از زیباترین بازی‌های نسل هشتم به حساب می‌آید که از پردازنده‌های گرافیکی کنسول‌های آن نسل را به چالش کشید. گرچند در این بازی تغییرات گیم‌پلی بزرگ را شاهد نبودیم، اما همه مکانیزم‌ها و ایده‌های نسخه اول این سه‌گانه در این بازی پولیش شده بود و به اوج خود رسیده بودند.

در قسمت نهایی این مجموعه، Shadow of the Tomb Raider استودیوی سازنده از کریستال داینامیکس به ادیوس مانترآل تغییر کرد. کم‌آشنایی استودیوی سازنده منجر به افت کیفیت شدید این بازی شد. گرچند از نظر بصری این اثر توانست بوده پیشرفت چشم‌گیری داشته باشد، اما از نظر داستان و گیم‌پلی ضعف‌های مشهودی در آن وجود داشت. شاید این بازی پایان درخوری برای یکی از بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدویی نباشد، اما به‌صورت کلی این سه اثر جان دوباره‌ای به مجموعه Tomb Raider بخشید.

4 – Jak and Daxter

جک و دکستر - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: ناتی‌داگ
  • میانگین متاکریتیک: 87
  • سال‌های انتشار: 2001، 2003 و 2004
  • ژانر: ماجراجویی، سکوبازی

قبل از اینکه استودیوی ناتی‌داگ سراغ ساخت مجموعه‌های فوق‌العاده‌ای چون آنچارتد و The Last of Us برود، این استودیو چندین بازی ماجراجویی فوق‌العاده ساخته بود که یکی از آن بازی Jak and Daxter: The Precursor Legacy بود. بازیکنان در این اثر کنترل یک نوجوان بنام جک را در اختیار داشتند که پس از اینکه دوست او، Daxter به موجودی عجیب تبدیل می‌شود، دنبال راه حلی می‌گیردد تا او را دوباره به حالت اول بازگرداند. این بازی در زمان انتشار با واکنش مثبت منتقدین و طرفداران مواجه شد و بالاترین امتیاز را در این سه‌گانه کسب کرد.

دو سال بعد، ناتی‌داگ بازی Jak and Daxter II را منتشر کرد که از همه نظر پیشرفت قابل توجهی داشت. اسلحه‌های جدید و تنوع مراحل این بازی را از یک ادامه پوچ تبدیل به اثری فوق‌العاده سرگرم‌کننده تبدیل کرده بود. یکی از عناصر اصلی مجموعه جک و دکتسر، مینی‌گیم‌های آن بود که نسخه دوم تنوع آن به‌شدت بیشتر شده بود. داستان این اثر نیز ادامه مستقیم نسخه قبلی بود که حالا باید دکستر و جک تصمیم می‌گرفتند با شی جادویی جدیدی که پیدا کرده‌اند، چه کار کنند.

بازی Jak and Daxter 3 آخرین بازی این مجموعه بود که پس از آن ناتی‌داگ سراغ ساخت سری آنچارتد رفت و به‌کلی از دنیای بازی‌های نوجوانه ماجراجویی دور شد. یکی از جدیدترین مکانیزم‌های اضافه شده به این بازی، وسایل نقلیه و سیستم رانندگی بود که در نتیجه آن یک بازی مستقل ریسینگ در دنیای جک و دکتسر نیز ساخته شد. بازی از نظر روایت و گیم‌پلی افت اندکی داشت و مشخص بود که استودیوی ناتی‌داگ از ساخت بازی‌های این چنینی خسته شده است. اما این موضوع منجر به این نشد که این سه‌گانه تبدیل به یکی از بهتری سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی با میانگین نمره 87 نشود.

5 – Resistance

سه گانه Resistance

  • استودیوی سازنده: اینسامنیاک گیمز
  • میانگین متاکریتیک: 83.3
  • سال‌های انتشار: 2006، 2008 و 2011
  • ژانر: شوتر اول‌شخص

یکی دیگر از سه‌گانه‌های انحصاری پلی‌استیشن که به یاد فراموشی سپرده شده، مجموعه Resistance است. این سری بازی که در ژانر شوتر اول‌شخص ساخته شد، اولین نسخه عنوان تحت عنوان Resistance: Fall of Man منتشر شد. اتفاقات بازی در تاریخ جایگزینی جریان دارد که در سال 1951، موجودات فضایی به بریتانیا حمله کرده است و بازیکنان کنترل شخصیت نیتن هیل را بر عهده دارد. این بازی بخاطر داستان متفاوت و همینطور گیم‌پلی جذاب و نو که ارائه کرده بود مورد ستایش طرفداران و منتقدین قرار گرفت. تمرکز اصلی این بازی روی مبارزات و نبردهای گروهی به‌سبک آثار کالاف دیوتی بود که در آن زمان محبوبیت بسیار زیادی داشت.

دو سال بعد، سونی نسخه دوم این سری را تحت عنوان Resistance 2 منتشر کرد. این اثر به دلیل پیشرفت قابل توجه و اضافه شدن موارد گیم‌پلی جدید مثل وسایل نقلیه توانست حتی بالاتر از نسخه قبلی ظاهر شود. از نظر بصری نیز، استودیوی اینسامنیاک سنگ تمام گذاشته بود و یک اثر زیبا را برای طرفداران ارائه کرد. با این وجود، داستان بازی که حالا در آمریکا جریان داشت یک سری ایراداتی داشت و حس می‌شد که استودیوی سازنده نتوانسته‌اند از نظر روایت و داستان‌گویی، تجربه نسخه قبلی را تکرار کنند.

در آخرین بازی سه گانه Resistnace که یکی از بهترین سه گانه های تاریخ محسوب می‌شود؛ بازی از حالت نظامی خود دورتر شده بود. حالا بازی در دنیای آخرالزمانی جریان داشت و درکنار مبارزات نفس‌گیر با اسلحه‌های جذاب و متفاوت، یک سری مکانیزم‌های بقا نیز در این اثر دیده می‌شد. با وجودیکه این اثر تبدیل به یک شکست تجاری شد، بسیاری از طرفداران و منتقدین آن را خالص‌ترین و بهترین بازی مجموعه Resistance لقب داده‌اند.

6 – Ezio Trilogy

سه‌گانه اتزیو - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: یوبی‌سافت مونترآل
  • میانگین متاکریتیک: 87
  • سال‌های انتشار: 2009، 2010 و 2011
  • ژانر: ماجراجویی، تاریخی، مخفی‌کاری

یکی از فرنچایزها با بالاترین تعداد بازی بدون شک مجموعه Assassin’s Creed است که جدیدترین نسخه آن، Shadows امسال روانه بازار خواهد شد. در لابلای این آثار، سه‌گانه اتزیو همیشه بین طرفداران و منتقدین بهترین آثار این مجوعه لقب گرفته است. سه‌گانه‌ای که شروع، شکست و به اوج رسیدن اتزیو آودیتوره را به تصویر می‌کشد. در بازی Assassin’s Creed II برخلاف نسخه قبلی، کنترل یک جوان ماجراجوی ایتالیایی بنام اتزیو را در اختیار داشتیم که پس از کشته شدن پدرش، به فرقه قاتلین می‌پیوندد تا انتقام پدر خود را بگیرد. این بازی در شهر زیبای فلورانس جریان دارد و با سیستم پارکور فوق‌العاده این بازی، بالا رفتن از ساختمان‌های این شهر بی‌نظیر جذاب و دوست داشتنی بود.

یک سال بعد، نسخه دوم این سه گانه، Brotherhood منتشر شد که در آن اتزیو در مسیر بلوغ شخصیتی قرار گرفته بود. دیگر هدف او انتقام شخصی نبود و به دنبال عدالت و کمک کردن به افرادی بود که توانایی دفاع از خود را نداشتند. بازی از همه نظر، مخصوصاً در طراحی شهر و بزرگ‌تر شدن آن، پیشرفت چشم‌گیری داشت. به نظر بسیاری، این بازی بهترین اثر کل مجموعه فرقه قاتلین است.

شاید آخرین نسخه این سه گانه، یعنی Revelations از نظر گیم‌پلی و همینطور تغییر لوکیشن از ایتالیا به ترکیه ضعف چشمگیری محسوب می‌شد؛ اما از نظر داستانی و قوس شخصیتی، یک پایان زیبا و درخور برای شخصیت اتزیو بود. کاراکتری که دیگر به اوج مهارت‌های مبارزه‌ای رسیده و از نظر فکری و ذهنی نیز یک فرد کاملا استوار و بالغ است. سه گانه اتزیو یکی از بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی است که نسخه ریمستر آن برای تمامی پلتفرم‌ها در دسترس بوده و نباید آن را از دست داد.

7 – Dead Space

سه‌گانه دد اسپیس

  • استودیوهای سازنده: ویسرال گیمز و EA Redwood Shores
  • میانگین متاکریتیک: 85
  • سال‌های انتشار: 2008، 2011 و 2013
  • ژانر: ترسناک، بقا، شوتر سوم‌شخص

مجموعه Dead Space یکی از ترسناک‌ترین و نوآورانه‌ترین بازی‌های ژانر بقا بود که کار خود را در سال 2008 آغاز کرد. داستان بازی در مورد سفینه‌ای بنام Ishimura است که در طول سفر فضایی خورد، مورد حمله یک سری موجودات بیگانه بنام نکرومورف‌ها قرار می‌گیرد. بازیکنان باید کنترل شخصیت ایزاک کلارک را برعهده می‌گرفتند که در نسخه اول باید تلاش می‌کرد زنده بماند و همینطور راهی پیدا کند تا دوباره سفینه ایشیمورا را سرپا سازد. یکی از جذاب‌ترین نکات این اثر، پرداختن به مشکلات روانی بود که آیزاک در طول این مسیر به آن دچار می‌شود.

در نسخه دوم که حالا استودیوی ویسرال مسئولیت ساخت آن را برعهده داشت، همه چیز پیشرفت قابل توجهی کرده بود. از نظر بصری گرفته تا تغییرات در گیم‌پلی و سریع‌تر شدن مبارزات بازی که حس ترس و اضطراب را بهتر به بازیکن القا می‌کرد. بسیاری معتقد هستند که نسخه دوم سه‌گانه Dead Space بهترین اثر این مجموعه است. در این بازی یک بخش چندنفره نیز اضافه شده بود که بازیکنان می‌توانستند با دوستان خود مقابل گروهی از نکرومورف‌ها مبارزه کنند.

با وجودیکه سری Dead Space مسیر خوبی را پیش گرفته بود، تصمیمات اشتباه EA باعث شد تا نسخه پایانی این اثر دچار افول شود. تمرکز بازی از روی بقا برداشته شده بود و بیشتر به جنبه اکشن اثر پرداخته بودند. همینطور اضافه شدن پرداخت‌های درون برنامه‌ای یکی دیگر از مشکلات اساسی بازیکنان با این اثر بود. اما بزرگ‌ترین چیزی که طرفداران را ناراحت کرده بود، داستان آبکی و پر از حفره داستانی بود که معتقد بودند پایان درخوری برای این مجموعه نیست. شاید سه‌گانه Dead Space بخاطر عنوان آخر آن بهترین سه‌گانه تاریخ نباشد، اما تجربه آن بدون شک برای طرفداران ژانر ترس و بقا جذاب خواهد بود.

8 – Sonic the Hedgehog

سونیک - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: سگا
  • سال‌های انتشار: 1991، 1992 و 1994
  • ژانر: ساید اسکرول و سکو بازی

در دورانی که نینتندو بازار بازی‌های ویدیویی را به انحصار خود درآورده بود، سگا با معرفی کنسول جدید خود و همینطور شخصیت سونیک، توانست تبدیل به رقیب قدری برای آن‌ها تبدیل شود. اولین بازی سونیک که در سال 1991 همراه با کنسول سگا جنسیس منتشر شد، بخاطر سرعت بالا گیم‌پلی و همینطور گرافیک بهتر، توانست نینتندو و سوپر ماریو را شکست بدهد. این اتفاق جز مهم‌ترین حوادث تاریخی صنعت گیم است که چطور این کمپانی توانست پس از سال‌ها اقتدار نینتندو، آن‌ها را شکست بدهد.

سگا که حالا برگ برنده خود را پیدا کرده بود، سریعاً سراغ نسخه دوم این مجموعه رفت. در نسخه دوم همانند قسمت اول، سونیک با دکتر رباتنیک مبارزه می‌کند که تلاش دارد الماس‌های مخصوص جزیره را بدزدد تا سفینه خود را ترمیم کند. یکی از المان‌های تازه اضافه شده به این اثر، شخصیت Tails بود که سرعت گیم‌پلی بازی را حتی بیشتر از نسخه اول ساخته بود و در کنار آن مراحل متنوع و بزرگ‌تر باعث موفقیت این بازی شد. در واقع انتشار بازی سونیک 2 باعث شد تا این شخصیت و فرنچایز بتواند جایگاه خود را در صنعت گیم ثابت کند.

مسیر پیشرفت فرنچایز سونیک همچنان ادامه داشت و با انتشار نسخه سوم سه‌گانه اصلی سری سونیک، به یک جزیره کاملا جدید با محیط و مراحل تازه‌ای رفتیم. همچنان دشمن اصلی بازی دکتر رباتنیک بود اما شخصیت جدید این سری، Knuckles بود که وظیفه محافظت از این جزیره را دارد. این شخصیت در طول مسیر تله و موانعی سر راه سونیک و تیلز ایجاد می‌کرد که رنگ و بوی تازه‌ای به گیم‌پلی سونیک داده بود. سه‌گانه اصلی سونیک بدون شک جز مهم‌ترین و بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی به شمار می‌رود.

9 – Gears of War

چرخ‌دنده‌های جنگ

  • استودیوی سازنده: اپیک گیمز
  • میانگین متاکریتیک: 92.6
  • سال‌های انتشار:2007، 2008 و 2011
  • ژانر: شوتر سوم‌شخص

هنگامیکه که مایکروسافت تصمیم گرفت جدی‌تر با سونی در نسل هفتم کنسول‌ها به رقابت بپردازد، سراغ ساخت یک اثری رفت که می‌دانست توانایی شکست دادن پلی‌استیشن را دارد. این بازی چیزی نبود جز Gears of War. بازی شوتر سوم‌شخص که با ارائه گیم‌پلی فوق‌العاده جذاب و سریع، تجربه‌ای را ارائه می‌کرد که روی کنسول پلی‌استیشن 3 در دسترس نبود. اپیک گیمز نیز با جدیدترین نسخه آنریل انجین نه‌تنها یک بازی فوق‌العاده ساخته بود بلکه به‌خوبی قدرت گرافیکی کنسول ایکس‌باکس 360 را به رخ کشید.

در بازی اول بازیکنان کنترل شخصیتی بنام مارکس فینکس را برعهده دارند که با تیم خود باید علیه موجوداتی بنام Locust مبارزه کنند و تلاش کنند تا سیاره Sera را از شر این موجودات پاکسازی کنند. یکی از بهترین بخش‌های این بازی، قابلیت تجربه بخش داستانی به‌صورت چندنفره بود و همینطور بخش‌های چندنفره دیگر که تاثیر مستقیمی روی محبوبیت این بازی داشت. یک سال بعد، استودیوی اپیک گیمز نسخه دوم این سری را منتشر کرد که توانست در حد و اندازه نسخه قبلی ظاهر شود و با اضافه کردن چندین بخش جدید مثل Horde نام این فرنچایز را به‌عنوان یکی از بهترین شوترهای تاریخ ثبت کند.

سه‌گانه Gears of War برخلاف بسیاری از سه‌گانه‌های دیگر، توانست یک پایان‌بندی جذاب و بی‌نظیر را برای طرفداران ارائه دهد. نسخه پایانی این سه‌گانه حسن ختام زیبایی بود بر ماجراجویی‌های مارکس فینکس و تیمش و این مجموعه را تبدیل به یکی از بهترین سه گانه های تاریخ دنیای بازی های ویدیویی ساخت. با وجودیکه در گیرز آف وار 3، ابتکار و خلاقیت کمتر دیده می‌شد، اما جنبه‌های دیگر این اثر به‌قدری خوب بود که از آن چشم‌پوشی کرد.

10 – BioShock

بایوشاک

  • استودیوی‌های سازنده: 2K Boston، 2K Marin و Irrational Games
  • میانگین متاکریتیک: 6
  • سال‌های انتشار: 2008، 2010 و 2013
  • ژانر: شوتر اول‌شخص

فرنچایز بایوشاک یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین مجموعه بازی‌های تاریخ است. اولین نسخه این سری که در سال 2008 منتشر شد، انقلابی در داستانگویی و خلق یک جهان منسجم در بازی‌های ویدیویی بود. کن لوین، کارگردان این اثر، با الهام از مجموعه سیستم شاک، یک بازی بی‌نظیر را خلق کرد که از همه نظر بی‌نقص بود. داستان بازی درباره شخصی بود که پس از سقوط هواپیما تصادفاً وارد شهر زیر دریایی Rapture می‌شود و حالا باید تلاش کند تا راه نجاتی برای خودش پیدا کند. در طول این مسیر، با شخصیت‌های مختلف، ویلن‌های تراز اول و همینطور پیچش‌های داستانی غافلگیرکننده مواجه می‌شویم که در هیچ بازی دیگری آن را تجربه نخواهیم کرد.

پس از انتشار نسخه اول، کن لوین مستقیماً سراغ ساخت بازی بعدی نرفت و این کمپانی Take-Two بود که تصمیم گرفت استودیوی 2K Marin بازی بایوشاک 2 را بسازد. حضور نداشتن کن لوین در روند ساخت بازی، کامل مشهود بود و می‌توان حس کرد که از عمق فلسفی، روایی و جامعه‌شناسی که بازی اول داشت، دور شده است. در عوض، گیم‌پلی بازی یک سری ایرادات جزئی نسخه اول را حل کرده بود و با یک گیم‌پلی جذاب‌ و روان‌تر مواجه بودیم. این اثر نیز در شهر Rapture جریان داشت و اتفاقات مربوط به قبل از نسخه اول را روایت می‌کرد.

در همین حال، کن لوین با استودیوی Irrational Games نسخه بعدی مجموعه بایوشاک را با عنوان BioShock Infinite ساخت. این بازی یک تجربه بی‌نظیر در جهانی کاملا متضاد با Rapture جریان داشت. شهری آسمانی و رویایی که همه چیز در آن به خوبی پیش می‌رود و بازیکنان شخصیت بوکر را در اختیار داشتند که بخاطر یک بدهی، مجبور می‌شود به این شهر برود و دختری بنام الیزابت را آزاد کند. بار دیگر، هوش و ذکاوت کن لوین را در این بازی دیدیم که چطور همه بازی‌های بایوشاک را به زیباترین شکل ممکن به یکدیگر پیوند می‌دهد و پایان‌بندی در اختیار بازیکنان می‌گذارد که سال‌ها به آن فکر خواهند کرد. سه گانه بایوشاک نه‌تنها یکی از بهترین سه گانه های تاریخ بازی های ویدیویی است بلکه یکی از مهم‌ترین و تاثیرگذارترین آثاری است که هر گیمری باید تجربه کند.

11 – Metroid Prime

متروید پرایم

  • استودیوی سازنده: Retro Studios
  • میانگین متاکریتیک: 93
  • سال‌های انتشار: 2002، 2004 و 2007
  • ژانر: شوتر اول‌شخص، مترویدوینیا

یکی از مجموعه آثار انحصاری نینتندو که جز بهترین‌های تاریخ محسوب می‌شود، سری متروید است. مجموعه‌ای که کار خود را به‌عنوان یک اثر ساید اسکرول شروع کرد اما در سال 2002 با نسخه Metroid Prime سراغ ژانر شوتر‌ اول‌شخص رفت. در اوایل، بسیاری نگران این موضوع بودند که شاید این تغییر صدمه جدی به بازی بزند؛ اما استودیوی Retro Studios ثابت کرد که نیازی به نگرانی نیست. داستان اولین نسخه این سه‌گانه درباره سفر سموس آران به سیاره Tallon IV است که وظیفه دارد آنجا را از شر دزدان بین سیاره‌ای خلاص کند.

در نسخه دوم این سه‌گانه، Metroid Prime: Echo، برای اولین بار شاهد بخش چندنفره در مجموعه متروید بودیم که با استقبال خوب طرفداران موجه شد. بازی در گیم‌پلی تغییرات گسترده‌ای وارد کرده بود اما این بخش داستانی بازی بود که بیشتر از همه پیشرفت داشت. در این بازی، سموس آران باید گروهی را از سفینه‌ای نزدیک Aether نجات دهد که در طول این مسیر با دشمنان مختلف منجمله یک نسخه تاریک از خودش باید مبارزه کند. این تغییرات چیزی بود که قسمت دوم این سه‌گانه را از تکراری شدن نجات داد و آن را تبدیل به یک اثر قابل احترام کرد.

آخرین بازی این سه‌گانه، Metroid Prime: Corruption، شش ماه پس از اتفاقات نسخه قبلی اتفاق می‌افتد که سموس بخاطر مبارزه به نسخه تاریک خود، حالا به مریضی Phazon دچار شده است. در طول این بازی، سموس تلاش می‌کند ریشه این مریضی را پیدا کند و همچنان مانع پیشرفت آن در سیارات دیگر شود. یکی از جذاب‌ترین بخش‌های متروید پرایم 3، پشتیبانی از کنترلر حساس به حرکت Wii بود که بازیکنان می‌توانستند با تکان دادن کنترلر نشانه‌گیری و مبارزه کنند. این تغییر نزدیک 1 سال انتشار بازی را عقب انداخت. در عوض، همین مکانیزم باعث شد تا این اثر همچنان کیفیت عالی مجموعه را حفظ کند.

12 – Dark Souls

دارک سولز - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: فرام‌سافتور
  • میانگین متاکریتیک: 89.6
  • سال‌های انتشار: 2011، 2014 و 2016
  • ژانر: سولزلایک

به لطف انتشار بازی Elden Ring، همه با استودیوی فرام‌سافتور و بازی‌های سخت و طاقت‌فرسای آن آشنا شده‌اند. استودیویی که با ساخت بازی دیمونز سولز و دارک سولز، توانست ژانر جدیدی را به صنعت گیم اضافه کند. گرچند قدامت استودیوی فرام‌سافتور به دهه نود میلادی برمی‌گردد، اما این هیدیتاکی میازاکی بود که با ایده‌های خاص و خلاقانه خود، توانست مجوز ساخت بازی دارک سولز را از باندای نامکو دریافت کند و این مجموعه بی‌نظیر را شکل بدهد. در بازی دارک سولز، بازیکنان کنترل یک مرده از گوربرخواسته را در اختیار دارند که باید یک سفر مذهبی را طی کند تا بتواند به سرنوشت حقیقی خود برسد.

بازی دارک سولز بخاطر طراحی مراحل متفاوتی که داشت، داستانگویی مینیمال و مهم‌تر از همه، مبارزات سخت و مجازات‌گر آن معروف شد. یکی از مهم‌ترین بخش‌های بازی دارک سولز، جنبه فلسفی آن است که امکان ندارد بازیکنان پس از پایان آن، دید متفاوتی به زندگی نداشته باشند. نسخه دوم این مجموعه نیز مسیر مشابهی را طی می‌کرد و حتی از نظر داستانی نیز تفاوت چندانی نداشت. در عوض جهان‌سازی و زاویه دید متفاوت به همان داستان بود که بازی دارک سولز 2 را متفاوت می‌ساخت. لازم به ذکر است که نسخه دوم این سری، یک سری مشکلات اساسی گیم‌پلی داشت که طرفداران این مجموعه آن را ضعیف‌ترین بازی این سه‌گانه می‌دانند.

بازی دارک سولز 3 که خاتمه دهنده یکی از بهترین سه گانه های تاریخ بازی های ویدیویی بود، به بهترین و فلسفی‌ترین شکل ممکن داستان و جهان دارک سولز را می‌بندد. برخلاف نسخه‌های قبلی، در این بازی شما یک شخصیت Unkindled را در اختیار دارید که باید از پایان جهان جلوگیری کند. در طول مسیر با باس‌فایت‌های عجیب و غریب مواجه می‌شوید که هر کدام آن‌ها شخصیت‌پردازی عمیقی پشت خود دارند. اغراق نیست اگر بگویم که سه‌گانه دارک سولز، تاثیرگذارترین سه‌گانه یک دهه اخیر است که توانست یک ژانر کاملا جدید را به صنعت گیم اضافه کند.

13 – Mass Effect

مس افکت

  • استودیوی سازنده: بایور
  • میانگین متاکریتیک: 92.6
  • سال‌های انتشار: 2007، 2011 و 2012
  • ژانر: شوتر سوم‌شخص، نقش‌آفرینی

استودیوی بایور (Bioware) یکی از پیشگامان ساخت بازی‌های نقش‌آفرینی غنی است که در سال 2007 با کمک EA یک شوتر سوم‌شخص جذاب فضایی را تحت عنوان Mass Effect منتشر کرد. در این بازی، شما کنترل شخصیت فرمانده شپرد را در اختیار دارید که باید تلاش کند تمدن بشریت را در سال 2183 از شر یک گروه موجودات رباتی بنام Reapers نجات دهد. یکی از مکانیزم‌های جذابی که این اثر با شوتر سوم‌شخص اضافه کرده بود، بخش استراتژی و تاکتیکی بود که بازیکنان باید با دستور دادن به همراهان خود، مبارزات را مدیریت می‌کردند. از سوی دیگر، شخصیت‌پردازی و همینطور تاثیر عمیق تصامیم بازیکنان روی اتفاقات بازی از جنبه‌های مثبت دیگر این بازی محسوب می‌شد.

پس از موفقیت بی‌نظیر بازی Mass Effect، استودیوی بایور مستقیماً سراغ ساخت نسخه دوم این مجموعه رفت که به نظر بسیاری از بازیکنان بهترین نسخه این سه‌گانه است. در این قسمت، دشمن اصلی که بشریت را تهدید می‌کند موجوداتی بنام Collectors هستند که بار دیگر فرمانده شپرد باید جلوی آن‌ها را بگیرد. در این قسمت، بخش داستانی بازی بسیار جذاب‌تر شده بود و همینطور جنبه اکشن مبارزات تغییرات چشم‌گیری داشت و کمتر به بخش استراتژی آن پرداخته شده بود. این بازی از همه نظر یک پیشرفت در مقایسه با نسخه قبلی این مجموعه محسوب می‌شد.

پایان‌دهنده سه‌گانه Mass Effect از نظر گیم‌پلی و کیفیت بصری پا به پای نسخه‌های قبلی بود و به‌خوبی توانسته بود یک اثر قابل احترام باشد. اما پایان‌بندی بازی از نظر طرفداران دیرینه این مجموعه چیزی نبود که انتظارش را داشتند و بازی می‌توانست خداحافظی شکوهمندانه‌تری با شخصیت‌ها و فرمانده شپرد داشته باشد. با این وجود، سه‌گانه مس افکت یکی از بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی محسوب می‌شود.

14 – Halo

هیلو - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: بانجی
  • میانگین متاکریتیک: 94.6
  • سال‌های انتشار: 2001، 2004 و 2007
  • ژانر: شوتر اول‌شخص

هنگامیکه که مایکروسافت قصد داشت با کنسول ایکس‌باکس پا به بازار کنسول‌های بازی بگذارد، می‌دانست که نیاز به یک اثر فوق‌العاده دارد. استودیوی بانجی وظیفه ساخت این اثر را داشت که از سال 1997 مشغول ساخت آن بود. بازی که پس از چندین تغییر اساس تبدیل به شوتر اول‌شخصی بنام Halo شد که همراه با کنسول ایکس‌باکس منتشر گردید. این بازی توانست نظر مثبت همه منتقدین و طرفداران را جذب کند و از همان ابتدا مشخص بود که این اثر پتانسیل تبدیل شدن به یک فرنچایز بی‌نظیر را دارد. داستان بازی درباره یک ابرسرباز بنام مستر چیف است که وظیفه دارد تا با گروه خود راز دنیای مصنوعی Halo را کشف کند.

پس از موفقیت نسخه اول، بانجی با گرفتن بودجه بیشتر تمام ایده‌هایی که نتوانسته بود در نسخه اول پیاده کند را اجرا کرد. یکی از بزرگ‌ترین ایده‌های آن‌ها بخش چند نفره بازی بود که همین بخش بازی Halo 2 را تبدیل به بهترین بازی کل فرنچایز کرده است. از سوی دیگر، داستان بازی پیچ و تاب بیشتری داشت که بخاطر کمبود وقت، بانجی مجبور شد داستان بازی را با یک کلیف‌هنگر به پایان برساند تا بتواند داستان را به‌صورت منسجم و کامل در نسخه بعدی روایت کند. از سری تغییرات دیگر این نسخه می‌توان به اضافه شدن اسلحه‌، دشمنان و وسایل نقلیه جدید نیز اشاره کرد.

بازی Halo 3 که حسن ختام بر سه‌گانه Halo بود که توسط استودیوی بانجی ساخته می‌شد، در کمتر از 24 ساعت به یک میلیون بازیکن فعال رسید و توانست به‌صورت مجموع 14.5 میلیون نسخه فروش داشته باشد. به لطف سیستم Xbox Live، بخش چندنفره آنلاین این بازی تبدیل به محبوب‌ترین بازی سال 2007 شده بود و همینطور یکی از پرفروش‌ترین بازی‌های آن سال لقب گرفت. استودیوی بانجی به زیبایی هرچه تمام یکی از بهترین سه گانه های تاریخ بازی های ویدیویی را با بازی Halo 3 خاتمه داد. پس از این بازی، استودیوی 343 Industries نسخه‌های بعدی این سری را تولید کرد که هیچکدام کیفیت سه‌گانه اصلی این مجموعه را نداشتند.

15 – Donkey Kong Country

دانکی کونگ کانتری

  • استودیوی سازنده: Rare
  • میانگین متاکریتیک: 6
  • سال‌های انتشار: 1994، 1995 و 1996
  • ژانر: ماجراجویی، سکوبازی ساید اسکرول

پس از اینکه نینتندو قدرت گرافیکی کنسول جدید سگا را دید، متوجه شد که باید بازی بسازد که بتواند با گرافیک نسل جدید این کنسول رقابت کند. درحالیکه سگا روی بازی Aladdin مانور می‌داد، نینتندو با استودیوی Rare قرارداد بست تا مجموعه دانکی کونگ را دوباره احیا کند. این استودیو به لطف فناوری جدیدی که خریداری کرده بود، یک بازی پلتفرمر جذاب با گرافیک ترازاول را ساخت و بازی Donkey Kong Country توانست بالغ بر 9 میلیون نسخه فروش را تجربه کند. در این بازی، بازیکنان نقش دانکی کونگ و برادرزاده او، دیدی‌ کونگ را در اختیار داشتند و باید موزهای دزدیده شده آن‌ها توسط K. Rool را باز می‌گرداندند.

در این بازی نزدیک به 40 مرحله مختلف وجود داشت که بازیکنان باید با گذشتن از موانع مختلف و شکست دادن دشمن‌ها تکمیل می‌کرد. پس از هر چند مرحله، بازیکنان با یک باس فایت مواجه می‌شد که باید با شناخت نظم حرکات و ضرباتش، او را شکست می‌داد. پس از موفقیت نسخه اول، استودیوی Rare سریعاً روند ساخت نسخه دوم را آغاز کرد. این بار دیدی کونگ باید به نجات کینگ کونگ می‌رفت. در بازی Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest بالغ بر 50 مرحله مختلف در هشت دنیای متنوع وجود داشت که بازیکنان باید آن‌ها را تکمیل می‌کردند تا کینگ کونگ را نجات دهند.

آخرین بازی این سه‌گانه، Donkey Kong Country 3: Dixie Kong’s Double Trouble نام داشت که حالا کینگ و دیدی کونگ در دردسر افتاده بودن، و حالا باید دیکسی تلاش می‌کرد آن‌ها را نجات دهد. در مقایسه با دو نسخه قبلی، این بازی از نظر گرافیکی و تنوع بیشتر دشمنان و مراحل پیشرفت قابل توجهی داشت. اما مشخص بود که خلاقیت استودیوی Rare به پایان رسیده است و می‌توان حس تکراری و نبود خلاقیت را حس کرد. با این حال، سه‌گانه دانکی کونگ کانتری جز بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی در دهه نود میلادی محسوب می‌شود.

16 – God of War

خدای جنگ - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: سانتا مانیکا
  • میانگین متاکریتیک: 93
  • سال‌های انتشار: 2005، 2007 و 2010
  • ژانر: ماجراجویی و هک‌ اند اسلش

مجموعه گاد آف وار جز محبوب‌ترین و شناخته‌ترین مجموعه‌های تاریخ محسوب می‌شود که آوازه آن به گوش هر گیمر و غیرگیمری رسیده است. مجموعه‌ای که کار خود را با عنوان God of War در سال 2005 آغاز کرد و خیلی سریع تبدیل به یکی از محبوب‌ترین بازی‌های پلی‌استیشن 2 شد. این بازی داستان کریتوس را روایت می‌کند که پس از کشته شدن خانواده‌ش، دست به دامن خدایان یونان می‌شود که آتنا به او قول بخشش را عوض نجات دادن شهر آتن می‌دهد که یک مسیر حماسی را طی کند. بازی از همه نظر فوق‌العاده بود. از نظر بصری، قدرت کنسول پلی‌استیشن 2 را با بالاترین سطح به نمایش می‌گذاشت و همینطور مبارزات بازی بی‌نظیر و فوق‌العاده هیجان‌انگیز بود.

مشخص بود که پس از موفقیت این بازی، سانتا مانیکا سراغ ساخت نسخه دوم برود که دو سال بعد، یعنی در سال 2007 منتشر شد. در این بازی دیگر کریتوس به لقب خدایی رسیده بود اما زئوس که از قدرت او می‌ترسید او را روانه دنیای مردگان می‌کند که با کمک گایا دوباره احیا می‌شود. حالا کریتوس به دنبال انتقام از همه خدایان یونان است که در طول این مسیر با موجودات اساطیری مختلفی آشنا می‌شود. بازی از نظر وسعت دادن به گیم‌پلی و جهان بازی فوق‌العاده عمل کرده است و تنوع اسلحه و قدرت‌های کریتوس نیز بیشتر شده است.

آخرین بازی این سه‌گانه در سال 2010 برای کنسول پلی‌استیشن 3 منتشر شد که حسن ختامی بود بر ماجراجویی کریتوس در اساطیر یونان. استودیوی سانتا مانیکا به زیبایی هرچه تمام از قدرت گرافیکی این کنسول استفاده کرده بود تا یک بازی مهیج با جلوه‌های بصری فوق‌العاده را به نمایش بگذارد. بازی God of War 3 یک پایان باشکوه و تراژیک یونانی را برای حماسه کریتوس رقم زد که آن را تبدیل به یکی از بهترین سه گانه های تاریخ بازی های ویدیویی کرد.

17 – Max Payne

مکس پین - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوهای سازنده: رمدی و راکستار
  • میانگین متاکریتیک: 87.3
  • سال‌های انتشار: 2001، 2003 و 2012
  • ژانر: شوتر سوم‌شخص، نوآر

یکی از متفاوت‌ترین و جذاب‌ترین بازی‌هایی که در اوایل دهه 2000 روانه بازار شد، بازی مکس پین بود که توسط استودیوی کمترشناخته شده رمدی ساخته شد. راکستار وظیفه انتشار آن را برعهده داشت و با تبلیغات درست، توانست این اثر فوق‌العاده را به‌خوبی به جامعه گیمرها معرفی کند. داستان بازی درباره پلیسی بنام مکس پین است که پس از کشته شدن همسر و فرزند او، به‌دنبال انتقام و پیدا کردن جنایتکاران اصلی می‌رود. این بازی با الهام از مجموعه ماتریکس، سیستم بولت تایم یا آهسته کردن زمان را به بازی اضافه کرد و با ارائه مکانیزم شیرچه شدن هنگام تیراندازی، باعث خلق لحظات فوق‌العاده جذابی در بازی شد.

اما بزرگترین نکته مثبت این اثر، نحوه خاص روایت داستانی و همینطور دیالوگ‌های مکس پین بود. این اثر یکی از جذاب‌ترین داستان‌های جنایی آن زمان را ارائه کرد. دو سال بعد، رمدی و راکستار نسخه دوم این بازی را منتشر کردند که اینبار دیگر ژانر نوآر در بازی به مراتب بیشتر دیده می‌شد. با اضافه شدن شخصیت مونا که حکم اغواگر داستان را داشت، داستان بازی پیچ و تاب بیشتری به خود گرفته بود. از سوی دیگر، اسلحه‌های جدید و همینطور امکان تجربه بازی با شخصیت مونا از سری نوآوری‌های این بازی بود. این اثر آخرین مکس پینی بود که استودیوی رمدی ساخت.

پس از خریداری کردن حقوق این بازی، راکستار پس از چندین بار تغییر و کنسل کردن پروژه، بالاخره مکس پین 3 را ساخت. بازی که هنوز هم بسیاری از طرفداران سرسخت سری مکس پین بخاطر تغییر لوکیشن بازی به آن ایراد می‌گیرند. اما راکستار با تغییر دادن بازی از نوآر به نئو-نوآر و همینطور اضافه کردن جزئیات بصری و گیم‌پلی بیشتر، یک شوتر سوم‌شخص ترازاول را تحویل بازیکنان داد. شاید این اثر چیزی نبود که طرفداران مکس پین توقع آن را داشتند، اما کیفیت کلی اثر بی‌نقص بود. سه‌گانه مکس پین جز بهترین سه گانه های تاریخ بازی های ویدیویی است که دو نسخه اولیه آن توسط رمدی ریمیک خواهد شد.

18 – The Witcher

ویچر

  • استودیوی سازنده: سی‌دی پراجکت رد
  • میانگین متاکریتیک: 87.3
  • سال‌های انتشار: 2007، 2011 و 2015
  • ژانر: اکشن نقش‌آفرینی

سه‌گانه ویچر جز مجموعه‌هایی است که با هر نسخه بهتر شد و در قسمت پایانی به اوج رسید. استودیوی لهستانی سی‌دی پراجکت رد بر اساس مجموعه داستان‌های ویچر، این بازی را ساخت که حوادث آن پس از اتفاقات کتاب‌ها جریان دارد. شخصیت اصلی این بازی یک شکارچی هیولا بنام گرالت است که بی‌هوش و بدون هیچ درکی از گذشته خود در مدرسه ویچرها بیدار می‌شود. در همین حال است که افرادی به این مدرسه حمله می‌کنند و حالا گرالت وظیفه خود می‌داند که این افراد را پیدا کند تا مشخص شود که چه شخصی به آن‌ها این دستور را داده است. گیم‌پلی نسخه اول این بازی کمی شلخته و سنگین بود اما از نظر نقش‌آفرینی یک اثر عمیق و با جزئیات عالی تلقی می‌شد.

در قسمت دوم این بازی، The Witcher 2: Assassins of the King گیم‌پلی بازی دچار تحول اساسی شد. مبارزات بازی روان‌تر و استفاده از شمشیر و جادو بسیار راحت‌تر شده بود که در نتیجه آن مبارزات بازی حس فوق‌العاده‌ای به مخاطب می‌داد. همانطور که از اسم بازی پیدا است، داستان این اثر درباره قصد جان پادشاه است که درنهایت این وظیفه برعهده گرالت می‌افتد تا قاتلین پادشاه را پیدا کنند. استودیوی CDPR با آپدیت کردن موتور بازی‌سازی خود، نه‌تنها بخش گیم‌پلی را بهتر ساخته بودند بلکه بازی از نظر بصری نیز زیبا و چشم‌نواز بود.

اما بهترین بازی این مجموعه با اختلاف نسخه آخر آن، The Witcher 3: Wild Hunt است. این بازی از همه نظر بزرگ‌تر و بهتر شده بود که در آن گرالت باید جان سیری، دخترخوانده خود را از دست گروه Wild Hunt نجات می‌داد. فعالیت‌های جانبی در این بازی بیشتر و عمیق‌تر شده بود و در هر گوشه نقشه می‌توان فعالیت جذابی برای انجام دادن پیدا کرد. در این نسخه شاهد بازی Gwent نیز بودیم که چندین مرحله جذاب نیز بر اساس آن طراحی شده بود. با انتشار دو بسته‌الحاقی فوق‌العاده Blood and Wine و Heart of Stone، این استودیو کار خود را با سه‌گانه ویچر گرالت به پایان رساند. در حال حاضر بازی بعدی این مجموعه و همینطور ریمیک نسخه اول در دست ساخت است. سه‌گانه ویچر بدون شک یکی از بهترین سه گانه های نقش‌آفرینی تاریخ است که باید تجربه کنید.

19 – Xenoblade Chronicles

زینوبلید - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: Monolith Soft
  • میانگین متاکریتیک: 88
  • سال‌های انتشار: 2017، 2020 و 2022
  • ژانر: اکشن، نقش‌آفرینی

مجموعه زینوبلید کار خود را به‌عنوان یک بازی فرعی از سری Xeno آغاز کرد اما کیفیت روایی عالی، گیم‌پلی جذاب و همینطور دنیای فانتزی جالب آن باعث شد که خیلی سریع تبدیل به یکی از محبوب‌ترین بازی‌های نینتند شود. داستان نسخه اول درباره یک جنگ بین دو گروه است که شخصیت اصلی بازی متوجه می‌شود توانایی این را دارد تا از شمشیر اسطوره‌ای استفاده کند که می‌تواند این جنگ را که دوست صمیمی او را از او گرفته، به پایان برساند. گیم‌پلی بازی شامل گشت و گذار، مبارزات Real-Time و جمع‌آوری منابع برای آپگرید کردن شخصیت اصلی، اسلحه و دیگر آیتم‌های بازی است.

پس از موفقیت نسخه اول، نینتند تصمیم گرفت که قسمت دوم این سه گانه بی‌نظیر را برای کنسول نینتند سوییچ منتشر کند تا استودیوی مونولیث سافت، آزادی عمل بیشتری در طراحی جهان و مبارزات بازی داشته باشد. داستان این اثر با نسخه قبلی متفاوت است و در دنیای پر از ابرهای بزرگ که نزدیک به زمین است جریان دارد. برای این بار در این اثر مکانیزم سامِن کردن اضافه شده بود که همین مکانیزم کافی بود تا کل گیم‌پلی بازی دچار تغییرات اساسی شود.

آخرین قسمت از مجموعه Xenoblade Chronicles پایان‌دهنده این سه گانه بود که بار دیگر داستان درگیری دو گروه به مدت 10 سال را روایت می‌کند. بازیکنان می‌توانند هر دو جبهه جنگ را پیش ببرند و با انجام فعالیت‌های جانبی با دوستان نزدیک شخصیت‌های اصلی بازی، قدرت‌های جدیدی را باز کنند که در مبارزه آن‌ها را کمک می‌کند. سه‌گانه زینوبلید یکی از بهترین سه گانه های دنیای گیم در یک دهه اخیر است که توانسته است یک اثر جامع در بخش داستان، شخصیت‌پردازی، جلوه‌های بصری و همینطور گیم‌پلی باشد.

20 – Batman: Arkham

سه‌گانه آرکام - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: راک‌استیدی
  • میانگین متاکریتیک: 6
  • سال‌های انتشار: 2009، 2011 و 2015
  • ژانر: اکشن، ماجراجویی

همیشه حسرت یک بازی فوق‌العاده با محوریت شخصیت بتمن در دل طرفداران این شخصیت مانده بود. بالاخره استودیوی راک‌استیدی با کمک برادران وارنر در سال 2009 بازی Batman: Arkham Asylum را منتشر کرد تا شروعی باشد بر یکی از بهترین سه‌گانه های دنیای بازی های ویدیویی در ژانر ابرقهرمانی و اکشن. همانطور که از اسم بازی پیدا است، تمام اتفاقات در جزیره‌ای رخ می‌دهد که آسایشگاه آرخام در آن موقعیت دارد. جوکر با برنامه‌ریزی دقیق تمام زندانی‌ها و مریضان را آزاد کرده و قصد حمله به شهر را دارد که بتمن باید جلوی آن را بگیرد. گیم‌پلی بازی شامل مبارزات، حل کردن معما و همینطور از پا درآوردن دشمن‌ها به‌صورت مخفیانه در بعضی از مواقع است. این بازی کامل‌ترین تجربه از بتمن در نسل مدرن بازی‌های ویدیویی بود.

دو سال بعد، این استودیو نسخه بعدی این سه‌گانه یعنی Arkham City را منتشر کرد که به جرات می‌توان گفت بهترین نسخه این مجموعه است. بازی حالا طراحی جهان‌باز به خود گرفته بود اما پر از فعالیت‌های جانبی و دشمن‌های مختلفی بود که بازیکنان می‌توانستند آن‌ها را از پا دربیاورند. مبارزات بازی در بالاترین سطح خود قرار داشت و همینطور اضافه شدن شخصیت Catwoman در بخش‌های مختلف بازی، کمک بسیاری کرده بود تا گیم‌پلی بازی حس تکراری نداشته باشد. دشمن اصلی شما در این بازی شخصی بنام هوگو استرینج است که اگر بتمن کاری که از او خواسته است را انجام ندهد، هویت اصلی او را فاش خواهد کرد.

بزرگ‌ترین تفاوت نسخه سوم این سری، یعنی Arkham Knight، اضافه شدن بتموبیل بود. ماشین مخصوص بتمن که با کمک آن می‌توانستید خیلی سریع از یک نقطه گاتهام به نقطه دیگر برسید و همینطور از حالت Tank Mode آن برای از بین بردن دشمن‌ها استفاده کنید. در این بازی، Scarecrow قصد دارد یک گاز سمی خطرناک را در شهر آزاد کند که همه مردم را به جنون خواهد رساند و بتمن باید جلوی آن را بگیرد. همانند نسخه‌های قبلی، ابرشرورهای دیگر بتمن مثل ریدلر و تو-فیس نیز در بازی حضور دارند. سه‌گانه آرکام بدون شک بهترین بازی‌هایی است که می‌توان حس بتمن را به خوبی در آن پیدا کرد.

21 – GTA 3D Universe

سه‌گانه GTA

  • استودیوی سازنده: راکستار نورث
  • میانگین متاکریتیک: 95.6
  • سال‌های انتشار: 2001، 2002 و 2004
  • ژانر: اکشن، شوتر سوم‌شخص، جهان‌باز

فرنچایز GTA درحال حاضر بزرگ‌ترین فرنچایز گیمینگ دنیا است که گیمر و غیرگیمر با آن آشنایی دارد. با وجودیکه بازی‌های متعددی از این مجموعه منتشر شده است، اما سه‌گانه جهان سه‌بعدی این بازی که شامل نسخه سوم، وایس سیتی و سان آندریاس می‌شود، جایگاه خاصی در قلب طرفداران قدیمی این مجموعه دارد. راکستار با تغییر دادن دوربین بازی و وارد کردن این فرنچایز به دنیای سه‌بعدی در GTA 3، یکی از بزرگ‌ترین انقلاب‌های گیم را رقم است. بازی جهان‌بازی که در آن می‌شد رانندگی کرد، ماموریت انجام داد، تیراندازی کرد، پرواز کرد و صدها کار مختلف دیگر که ساعت‌ها شما را سرگرم خواهد ساخت. داستان بازی درباره خلافکاری بنام کلاود است که پس از خیانت همکار او درحین یک سرقت، به‌دنبال انتقام می‌رود و در این مسیر با خانواده‌های مافیایی بزرگی آشنا می‌شود.

در بازی بعدی، یعنی GTA: Vice City، راکستار از دنیای نسبتا تاریک GTA 3 دور شده بود و با الهام از شهر میامی، این بازی خوش رنگ و لعاب را طراحی کرد. بازی که در آن کنترل شخصیت تامی ورسیتی را دراختیار داریم که پس از یک معامله مواد مخدر که خراب می‌شود، باید تلاش کند عاملین این اتفاق را پیدا کند. در عین حال، تامی تلاش می‌کند تا اسم و رسمی برای خودش در شهر وایس سیتی ایجاد کند. تمامی مکانیزم‌های فوق‌العاده نسخه قبلی در این بازی وجود دارد و امکان موتورسواری نیز به بازی اضافه شده است. یکی دیگر از بزرگ‌ترین نکات مثبت این اثر، آهنگ‌های فوق‌العاده دهه هشتاد و هفتاد میلادی است که در ایجاد حال و هوای اثر تاثیر مستقیم دارد.

اما بازی GTA: San Andreas به‌تنهایی خود یک انقلاب دیگر بود. بازی که با اضافه کردن یک سری مکانیزم نقش‌آفرینی مثل تاثیر دویدن و ورزش کردن روی بدن شخصیت اصلی یا تغییر وزن او بخاطر پرخوری یا کم‌خوری به واقعی‌تر شدن بازی کمک شایانی کرده بود. برای اولین بار در این اثر شاهد شخصیت اصلی آمریکایی-آفریقایی بودیم که راکستار به‌خوبی فرهنگ این قشر از جامعه آمریکا را نشان داده بود. بازی از نظر وسعت نیز چندین برابر شده بود و در سه شهر مختلف جریان داشت که هرکدام طراحی مخصوص و منحصر به‌فرد خود را داشت. سه‌گانه GTA 3D Universe بدون شک یکی از بهترین و انقلابی‌ترین سه گانه های تاریخ و دنیای بازی های ویدیویی است.

22 – Hitman

هیتمن - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: IO Interactive
  • میانگین متاکریتیک:
  • سال‌های انتشار: 2016، 2018 و 2021
  • ژانر: مخفی‌کاری سوم‌شخص

یکی از قدیمی‌ترین و بنیان‌گذاران ژانر مخفی‌کار مدرن در دنیای بازی‌های ویدیویی مجموعه هیتمن و مامور 47 است. یک قاتل حرفه‌ای که ژنتیک او دستکاری شده تا هوش و دقت بالاتری داشته باشد و به‌راحتی از پس به قتل رساندن هر هدفی بربیاید. پس از شکست نسخه Absolution این بازی، استودیوی IO Interactive تصمیم گرفت که این مجموعه را تغییر اساسی بدهد و آن را ریبوت کند. نتیجه‌ی آن نسخه جدیدی از این سری بود که در سال 2016 منتشر شد. در این بازی شش ماموریت مختلف وجود دارد که مامور 47 باید به‌پایان برساند و دیگر خبری از سیستم خطی قبلی این مجموعه نیست.

در این بازی بازیکنان می‌تونند هدف خود را به بالغ بر ده روش مختلف از بین ببرند و ماموریت را به‌پایان برسانند. این اثر از نظر گرافیکی نیز یک بازی زیبا و جذاب بود که تا سال‌ها از آن به‌عنوان بنچمارک استفاده می‌شد. متاسفانه این بازی فروش خوبی نداشت اما استودیوی IO Interactive با خرید حقوق این اثر و بستن قرارداد با برادران وارنر، مشغول ساخت نسخه دوم این سری شد. بازی Hitman 2 نیز همین سیستم 6 ماموریت را داشت که در نیو زیلند، میامی، کلمبیا، بمبئی، ورمانت و یک شهر خیالی بنام Sgail جریان داشت.

در آخرین بازی سه‌گانه هیتمن، بازی کاملا حالت ایمرسیو سیم به خود گرفته بود. بازیکنان می‌توانستند با گشت و گذار در محیط، راه‌های مختلفی را برای از بین بردن دشمن پیدا کنند. هوش مصنوعی بازی نیز جهش فوق‌العاده‌ای داشت و در درجه سختی بالاتر، بازیکنان باید خیلی محتاطانه‌تر عمل کنند تا دشمنان متوجه حضور آن‌ها نشود. از سه‌گانه ریبوت هیتمن می‌توان به عنوان یکی از بهترین سه گانه های ژانر مخفی‌کاری دنیای ویدیو گیم یاد کرد.

23 – Crash Bandicoot

کراش بندیکوت

  • استودیوی سازنده: ناتی‌داگ
  • میانگین متاکریتیک
  • سال‌های انتشار: 1996، 1997 و 1998
  • ژانر: سکوبازی سه‌بعدی

یکی از خاطره‌انگیزترین بازی‌های دهه نود مجموعه کرش بندیکوت بود که نوجوانان آن زمان ساعت‌ها زمان را وقف تجربه آن بازی کردند. بازی که یکی از بزرگ‌ترین برگ برنده‌های سونی برای جذب مخاطبین کم و سن سال برای کنسول پلی‌استیشن بود. نسخه اول این بازی در سال 1996 تحت عنوان Crash Bandicoot منتشر شد و خیلی سریع توانست طرفداران خود را پیدا کند و تبدیل به یکی از چهره‌های اصلی پلی‌استیشن شود. در این بازی شما نقش یک بندیکوت جهش‌یافته را دراختیار دارید که باید مقابل دکتر نئو کورتکس مبارزه کنید تا دوست خود، تاونا را نجات دهید و همچنین مانع او برای نابودی جهان شوید.

بازی شامل مراحل مختلف سکوبازی سه‌بعدی بود که در بعضی از مراحل حالت دو‌بعدی نیز به خود می‌گرفت. تنوع بالای مراحل با چالش‌های مختلف، اصلی‌ترین دلیل موفقیت و محبوبیت این بازی بود. در نسخه دوم این سری، ناتی‌داگ تغییرات گسترده‌ای در بازی ایجاد نکرده بود اما ایده‌های نسخه اول را بهبود بخشیده بود و توانسته بود که یک اثر کامل‌تر و جامع‌تر را تحویل بدهد. از همین جهت است که طرفداران این مجموعه، نسخه دوم این سری را ضعیف‌ترین بازی می‌دانند.

اما در نسخه سوم، ناتی‌داگ مشکل تنوع مراحل و ایده‌ها را با اضافه کردن چند مرحله موتورسواری، جت‌اسکی و همینطور خلبانی به خوبی رفع کرده بود. داستان بازی نیز جنبه عملی‌-تخیلی به خود گرفته بود که کراش باید به گذشته سفر می‌کرد تا جلوی دکتر نئو کورتکس و همکار جدید او را از به‌دست آوردن کریستال‌های قدرتمند بگیرد. سه‌گانه Crash Bandicoot یکی از خاطره‌انگیزترین مجموعه‌های است که سونی تا به امروز ساخته است. خوشبختانه این سه‌گانه برای کنسول‌های مدرن و نسل جدید ریمیک شده و هم‌اکنون در دسترس است.

24 – Borderlands

بردرلندز

  • استودیوی سازنده: گیرباکس سافتور
  • میانگین متاکریتیک: 6
  • سال‌های انتشار: 2009، 2012 و 2019
  • ژانر: شوتر لوتر اول‌شخص

یکی از غافلگیرکننده‌ترین بازی‌هایی که در سال 2009 منتشر شد بازی جدید استودیوی گیرباکس تحت عنوان Borderlands بود. بازی که ترکیب جالبی از ژانر شوتر لوتر با دوربین اول‌شخص و همینطور درون‌مایه‌های طنز فوق‌العاده داشت که بخاطر آرت‌استایل متفاوتی که داشت خیلی سریع توانست به یکی از متفاوت‌ترین و جذاب‌ترین بازی‌های آن سال تبدیل شود. داستان بازی درباره یک گنج افسانه‌ای است که شخصیت شما تلاش می‌کند آن را پیدا کند و در طول این مسیر با چالش‌های متفاوتی مواجه می‌شود. بازی حالت شبه‌جهان‌باز دارد که می‌توانید در محیط دنبال اشیا، اسلحه و مهمات باشید و ماموریت‌های اصلی و فرعی که به دست می‌آورید را تکمیل کنید.

بازی اول این مجموعه بخاطر ایده‌های جدیدی که داشت خیلی سریع محبوب شد و این موضوع باعث شد تا استودیوی گیرباکس بودجه بیشتری برای ساخت نسخه دوم این سری داشته باشد. در اولین اقدام، این استودیوی یک نویسنده حرفه‌ای بنام آنتونی برچ را استخدام کرد تا سطح شخصیت‌پردازی، مخصوصاً آنتاگونیست بازی یعنی Handsome Jack را ارتقا دهد. نسخه دوم این سری به معنای واقعی یک جهش بزرگ در این فرنچایز بود. همه چیز بزرگ‌تر، بهتر و عمیق‌تر شده بود. این بازی نه‌تنها بهترین بازی این سه‌گانه بلکه یکی از بهترین بازی‌های تاریخ محسوب می‌شود.

نسخه سوم این مجموعه توانسته بود که پتانسیل و کیفیت قسمت دوم را حفظ کند و تا جای ممکن، بخش‌های مختلف بازی مثل حالت چندنفره و مکانیزم‌های گشت و گذار را ارتقا دهد. بزرگ‌ترین مشکل نسخه سوم این سری، نبود خلاقیت و تنوعی بود که در قسمت دوم شاهد آن بودیم. با وجودیکه بازی از نظر کیفی، چه در بخش داستان و چه در بخش گیم‌پلی، فوق‌العاده ظاهر شده بود؛ اما نبود خلاقیت و حس تکرار به وضوح در بازی دیده می‌شد. با این وجود، سه‌گانه بردرلندز یکی از مهم‌ترین و بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی است که باید تجربه کنید.

25 – Fable

فیبل - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: Lionhead Studios
  • میانگین متاکریتیک: 84.6
  • سال‌های انتشار: 2004، 2008 و 2010
  • ژانر: اکشن نقش‌آفرینی

بازی Fable قبل از انتشار قرار بود اثر انحصاری نینتندو برای کنسول دریمکست باشد. اما این شرکت در اواسط ساخت بازی، پروژه را ترک کرد و مایکروسافت این اثر را تبدیل به یکی از بازی‌های انحصاری اولین کنسول ایکس‌باکس کرد. داستان این بازی درباره یک نوجوان است که پس از کشته شدن خانواده‌ش به دست دزدها، وارد یک گروهی از مبارزین می‌شود و بازیکنان با تصمیم گرفتن در طول بازی تعیین می‌کنند که سرنوشت او خوب یا بد خواهد شد. اولین بازی مجموعه Fable توانست بخاطر دنیای فانتزی متفاوت و جذابی که داشت نظر طرفداران را کسب کند اما بازی یک سری از ایده‌های اصلی خود را از قبل نمایش داده بود در نسخه نهایی بازی حذف کرد که بازیکنان انتقاد شدیدی از آن کردند.

حالا که این بازی تبدیل به یک بازی محبوب و موردپسند شده بود، مایکروساف سریعاً چراغ سبز نسخه بعدی این سری را داد. در نسخه بود، استودیوی Lionhead تمام آن چیزی که در نسخه اول نتوانسته بود پیاده کند را در نسخه دوم طراحی کرد. مراحل بیشتر، دنیای بزرگ‌تر برای جستجو، تنوع بالا در شخصی‌سازی کاراکتر اصلی و صدها جزئیات کوچک دیگر. یکی از جذاب‌ترین بخش‌های بازی بدون شک داستان آن است که 500 سال پس از اتفاقات نسخه اول جریان دارد و بازیکنان باید جلوی یک پادشاه دیوانه را بگیرند که قصد نابودی دنیا را دارد.

نسخه سوم سری Fable در مقایسه با قسمت قبلی افت داشت. با وجودیکه المان‌های جدید گیم‌پلی به بازی اضافه شده بود و همچنین دنیا بازی وسعت‌ بیشتری پیدا کرده بود، اما جذابیت و نو بودن قسمت دوم را نداشت. با این حال، استودیوی Lionhead وقت زیادی را صرف روایت‌ داستان کرده و حتی بازیگرهای بزرگی چون سامون پگ، مایکل فسبندر و بن کینگزلی را برای صداپیشگی استخدام کرده بودند. با این حال، این نسخه نتوانست انتظارات بالای طرفداران را آنطور که باید، برآورده کند و دلیلی بود که مایکروسافت سال‌های زیادی سراغ این مجموعه نرفت تا اینکه تصمیم گرفت این مجموعه را به‌صورت کلی ریبوت کند.

26 – سه‌گانه استودیوی ICO Team

سه‌گانه استودیوی ICO

  • استودیوی سازنده: Team ICO
  • میانگین متاکریتیک: 87.6
  • سال‌های انتشار: 2001، 2005 و 2016
  • ژانر: اکشن، ماجراجویی

استودیوی Team ICO شاید کارنامه پرکاری نداشته باشد، اما با ساخت فقط سه اثر توانسته است خود را در بین بهترین و همچنین تاثیرگذارترین استودیوهای تاریخ قرار بدهد. اولین بازی این استودیو، ICO بود که در سال 2001 برای کنسول پلی‌استیشن 2 منتشر شد. بازی داستان پسری خردسال بنام Ico را روایت می‌کند که با شاخ‌ بدنیا آمده و بزرگان دهکده او را در قصری زندانی می‌کنند چون او را به چشم یک نفرین می‌بینند. در این قصر، Ico با دختر ملکه آشنا می‌شود و پس از اینکه متوجه می‌شود ملکه قصد دارد این دختر را بخاطر زندگی جاودانه خود قربانی کند، تصمیم می‌گیرد با او از این قلعه فرار کند. فامیتو اوئدا، کارگردان این بازی یکی از بنیان‌گذاران سبک روایی مینیمال در بازی‌های ویدیویی است. او با این ایده که هرچیزی که باعث شود بازیکن از دنیای بازی دور شود را باید حذف کرد این اثر را ساخت. از همین جهت است که در بازی دیالوگ اندکی داریم، رابط کاربری در این بازی در اکثر مواقع به‌کلی دیده نمی‌شود و اکثر جهان‌سازی و داستان‌گویی با محیط صورت می‌گیرد.

این بازی الهام‌بخش هدیتاکا میازاکی، خالق سه‌گانه دارک سولز بود که یکی دیگر از بهترین سه‌گانه‌های تاریخ محسوب می‌شود. گیم‌پلی بازی بیشتر روی حل معما و پیدا کردن راه درست برای فرار کردن از این قلعه تمرکز دارد. چهار سال بعد، این استودیو بازی Shadow of the Colossus را ساخت که ادامه معنوی بازی ICO بود. این اثر نیز فلسفه مینیمال اوئدا را پیش گرفته بود ولی این بار از نظر گیم‌پلی متفاوت‌تر و جذاب‌تر شده بود. داستان بازی درباره پسری است که برای بازگرداندن یک دختر باید 16 غول سنگی را از بین ببرد. این غول‌ها هر کدام نقطه ضعفی دارند که بازیکنان باید با حل معما که ترکیبی از سکوبازی و آزمون و خطا است، آن‌ها را پیدا کند و با ضربه زدن به آن، این غول‌ها را از بین ببرد. بازی Shadow of the Colossus یکی از فلسفی‌ترین بازی‌های تاریخ نیز محسوب می‌شود که صدها ساعت ویدیو و هزاران صفحه تحلیل درباره آن نوشته شده است.

آخرین بازی که استودیوی Team Ico قبل از تعطیل شدن ساخت، بازی Last Guardian بود که برای کنسول پلی‌استیشن 4 منتشر شد. این بازی داستان رفاقت Trico با یک پرنده عظیم‌الجثه را روایت می‌کند که با کمک آن می‌تواند از مانعی که سر راهش هست بگذرد. این بازی از نظر داستان و شخصیت‌پردازی Trico همانند نسخه‌های قبلی عالی عمل کرده است. اما از نظر گیم‌پلی، یک سری ایرادهای فنی به بازی وارد است که باعث شده این اثر انسجام و کامل بودن دو بازی قبلی را نداشته باشد. با این وجود، سه‌گانه‌ی معنوی که استودیوی Team Ico ساخته است یکی از بهترین و تاثیرگذارترین سه‌ گانه های تاریخ بازی های ویدیویی محسوب می‌شود.

27 – Crysis

کرایسیس - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: کرایتک
  • میانگین متاکریتیک: 84.3
  • سال‌های انتشار: 2007، 2011 و 2013
  • ژانر: شوتر اول‌شخص

در سال 2007 استودیوی کرایتیک یک بازی شوتر اول‌شخص ساخت که تمامی سیستم‌های گیمینگ دنیا را به چالش کشید. بازی Crysis که بخاطر گرافیک فوق‌العاده‌ای داشت، خیلی سریع سر زبان پی‌سی گیمرها افتاد. در آن زمان، داشتن سیستمی که بتواند این اثر را اجرا کند حکم داشتن بالاترین سیستم گیمینگ دنیا را داشت. داستان بازی اول درباره یک گروه حرفه‌ای ارتش بود که بازیکنان یکی از افراد این گروه که با نام Nomad شناخته می‌شد را در اختیار داشت. تمام اعضای این گروه لباس مخصوصی بنام Nanosuit در اختیار داشتند که به آن‌ها اجازه می‌داد نامرئی شوند، سرعت یا قدرت بیشتری داشته باشند. داستان بازی در یک جزیره جریان دارد که این تیم برای پیدا کردن نیروهای کره شمالی به آنجا رفته‌اند اما رفته‌رفته متوجه می‌شوند که این محل، اقامتگاه یکی از قدیمی‌ترین موجودات فضایی است که حالا بیدار شده است.

نسخه اول سری کرایسیس بخاطر داشتن گرافیک فوق‌العاده، گیم‌پلی جذاب و متفاوت درکنار یک داستان گیرا مورد تحسین همه قرار گرفت. مشخص بود که استودیوی کرایتک سراغ ساخت نسخه بعدی این اثر خواهد رفت. از آنجایی که این استودیو قصد داشت از محیط جنگلی فاصله بگیرد، تصمیم گرفت ادامه داستان را در شهر نیویورک هنگام حمله موجودات فضایی روایت کند. شخصیت اصلی این بازی Alcatraz نام دارد که رهبر گروه او، Prophet خود را قربانی می‌کند تا لباس Nanosuit خود را به او بدهد تا زنده بماند. در این بازی، یک شرکت ساخت اسلحه تلاش دارد از این فرصت استفاده کند و بیشترین سود را به جیب بزند و همینطور از فناوری بیگانه‌ها استفاده کند که در نهایت Alcatraz مانع آن می‌شود. بازی طوری به پایان می‌رسد که ساخته شدن نسخه سوم را تایید می‌کند.

در قسمت پایانی سه‌گانه کراسیس، شخصیت Alcatraz که حالا تبدیل به Prophet شده است، تصمیم می‌گیرد، Ceph، رهبر این موجودات فضایی را از بین ببرد. این اثر حالت نیمه‌جهان‌باز را در مراحل خود گرفته بود که بازیکنان می‌توانستند بازی را به‌صورت مخفیانه یا با کشتن همه دشمنان جلو ببرند به شرطی که در قدم اول محیط را بررسی کنند و مسیرهای مختلف را پیدا کنند. این موضوع باعث شده بود تا بازیکنان آزادی عمل بهتری داشته باشند. شاید مرحله پایانی این اثر می‌توانست جذابیت بیشتری به‌عنوان خاتمه‌دهنده این سه‌گانه داشته باشد اما در هر صورت برای پی‌سی گیمرها، این سه‌گانه بخاطر گرافیک ستودنی که دارد، همیشه ماندگار خواهد بود.

28 – Super Mario Bros.

سوپر ماریو

  • استودیوی سازنده: نینتندو
  • سال‌های انتشار: 1985، 1989 و 1990
  • ژانر: سکوبازی

لوله‌کش محبوب ایتالیایی که شیگرو میاموتو آن را خلق کرد تبدیل به نماد بازی‌های ویدیویی شده است. شهرت این شخصیت چیزی فراتر از دنیای بازی‌های ویدیویی است و تبدیل به یک پدیده اجتماعی شده است. اولین بازی با محوریت شخصیت ماریو تحت عنوان Super Mario Bros. در سال 1985 برای کنسول NES منتشر شد و توانست با فروش 61 میلیون نسخه، تبدیل به یکی از پرفروش‌ترین بازی‌های تاریخ شود. بازی داستان ساده‌ای دارد که ماریو باید تلاش کند شهزاده پیچ را از چنج Bowser نجات دهد. هر دنیا از بازی طراحی و چالش‌های متفاوتی دارد که بازیکنان با آزمون و خطا کردن باید مسیر و استراتژی درست را پیدا کنند.

پس از موفقیت این نسخه، نینتندو چند سال بعد ساخت نسخه دوم این مجموعه را آغاز کرد که پیشرفت بصری و گرافیکی بازی بیشتر از هر چیز دیگری به چشم می‌آمد. بازی همچنان گیم‌پلی ساده و روان نسخه اول را حفظ کرده بود که تعدادی از طرفداران آن را غیرخلاقانه‌ خواندند. با این وجود، این بازی نیز فروش فوق‌العاده‌ای را تجربه کرد و در سال انتشار تبدیل به یکی از بهترین بازی‌های سال شد.

در نسخه پایانی سه‌گانه برادران سوپر ماریو، میاموتو با اضافه کردن چند مکانیزم ساده، گیم‌پلی بازی را دچار تحول اساسی کرد. با اضافه کردن قابلیت‌های جدید مثل پرواز کردن ماریو یا سوار شدن روی یک دایناسور، گیم‌پلی بازی رنگ و بوی تازه‌ای به خود گفته بود. همچنین جهان‌های متفاوت بیشتر و مراحل طولانی‌تر با چالش‌های متفاوت در در مرحله این اثر را دوباره به روزهای اوجش باز گرداند. سه‌گانه Super Mario Bros. یکی از مهم‌ترین و همچنین ناجی صنعت گیم در دهه هشتاد بود که هیچوقت تاثیر آن روی صنعت گیم فراموش نخواهد شد.

29 – Metal Gear Solid

متال گیر سالید - بهترین سه گانه های بازی های ویدیویی

  • استودیوی سازنده: کونامی
  • میانگین متاکریتیک: 6
  • سال‌های انتشار: 1998، 2002 و 2004
  • ژانر: اکشن، مخفی‌کاری

یکی از مجموعه‌ بازی‌هایی که تعداد بالایی بازی از آن منتشر شده و محبوبیت بسیاری دارد، فرنچایز متال گیر سالید است. با این وجود، طرفداران سرسخت این مجموعه همیشه از سه‌گانه این مجموعه بزرگ با احترام خاصی یاد می‌کنند و همیشه آن را بالاتر از بقیه آثار این مجموعه می‌دانند. هیدئو کوجیما که اساساَ ژانر مخفی‌کاری را با این مجموعه خلق کرد، در اولین بازی متال گیر سالید، داستان پیچیده و چندلایه‌ایه را آغاز کرد که کمتر کسی توانایی روایت آن را دارد. داستان بازی درباره یک سرباز خبره بنام سالید اسنیک است که در بهبهه جنگ سرد باید به پایگاه FOXHOUND نفوذ کند و اسلحه اتمی آن‌ها را نابود سازد.

در بازی بعدی این سری، یعنی Sons of Liberty، این گروه رئیس جمهور آمریکا را گروگان گرفته و اگر دولت مبلغ درخواستی آن‌ها را پرداخت نکند، رئیس جمهور را خواهد کشت و باعث یک فاجعه طبیعی که زمین را نابود می‌کند، خواهند شد. در این بازی کنترل شخصیت Raiden را در اختیار داریم که یک سرباز نسبتاَ تازه کار است که همین موضوع باعث پیچ و تاب بیشتر این ماموریت می‌شود. جنبه فلسفی بازی Sons of Liberty به مراتب بیشتر از نسخه قبلی شده بود و یک سری مونولوگ و دیالوگ‌های بازی که در سال 2002 منتشر شده بود، هنوز هم قابل لمس است و در دنیای امروز دیده می‌شود.

آخرین قسمت این سه‌گانه، Snake Eater ما را به اولین ماموریت رسمی اسنیک می‌برد. اتفاقات بازی در سال 1961 جریان دارد که اسنیک باید یک دانشمند روس بنام نیکولای سوکولوف را نجات دهد. در این مسیر، اسنیک با دشمن‌های متفاوتی مواجه می‌شود که مثل او تمرین دیده هستند و او را به چالش‌های سختی می‌کشند. این بازی از نظر روایت داستان و همینطور شخصیت‌پردازی بی‌نظیر است. از نظر عمق شخصیت و روابط انسانی که این شخصیت‌ها با یکدیگر دارند نیز بازی Snake Eater فوق‌العاده عمل کرده است. سه‌گانه اصلی مجموعه متال گیر سالید بدون شک یکی از بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی است.

30 – Syphon Filter

سایفون فیلتر

  • استودیوی‌های سازنده: Bend و Eidetic
  • میانگین متاکریتیک: 81.3
  • سال‌های انتشار: 1999، 2000 و 2001
  • ژانر: جاسوسی، مخفی‌کاری

لیست بهترین سه گانه های تاریخ دنیای بازی های ویدیویی را با یک مجموعه فوق‌العاده جاسوسی فراموش شده تمام می‌کنیم. سه‌گانه سایفون فیلتر که اولین بازی آن در سال 1999 برای کنسول پلی‌استیشن منتشر شد. این بازی با ترکیب المان‌های مختلف از بازی‌های مخفی‌کاری، جاسوسی و همینطور ایمرسیو سیم، یک تجربه کاملا متفاوت و غیرمنتظره بود که توانست نظر مثبت منتقدین و گیمرها را به خود جذب کند. داستان بازی درباره دو مامور ویژه است که باید جلوی تروریست‌های آلمانی را بگیرند اما هرچه جلوتر می‌روید، داستان بازی پیچ و تاب بیشتری به خود می‌گیرد.

نسخه دوم این سری دقیقا پس از حوادث قسمت اول را روایت ‌می‌کند که شخصیت‌های اصلی بازی، در دردسر بزرگی افتاده‌اند. چیزی که این دو اثر را متفاوت و جذاب می‌ساخت، نوآوری آن‌ها در روایت داستان و همینطور المان‌های گیم‌پلی متفاوتی بود که در هیچ اثر مخفی‌کاری دیگر نمی‌شد دید. نسخه سوم این مجموعه توسط استودیوی Bend ساخته شد که به دلیل ناآشنا بودن با جهان این بازی و ژانر آن، نتوانست یک اثر قابل قبول و درخور این مجموعه را بسازد. با وجودیکه بازی از نظر گرافیکی پیشرفت و همینطور المان‌های جدید گیم‌پلی به بازی اضافه شده بود، هیچکدام به قدری قدرت نداشتند تا این اثر را از یک بازی معمولی نجات دهند.

سخن پایانی

در مقاله بهترین سه گانه های دنیای بازی های ویدیویی تلاش کردیم تا یک مجموعه کامل از بهترین و مهم‌ترین سه‌گانه‌های تاریخ را برایتان معرفی کنیم. اگر سه‌گانه ماندگاری دارید که خاطرات خوبی با آن دارید یا سه‌گانه‌ای می‌شناسید که لیاقت حضور در این لیست را داشت، در بخش کامنت‌ها برایمان بنویسید.

مسعود کاظمی

هدف هنر رهاسازی لحظه‌ای آدرنالین نیست؛ بلکه خلق آرامش و شگفتی تدریجی و مادام‌العمر است. - گلن گولد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − 3 =

دکمه بازگشت به بالا